Bu basit el hareketiyle hastalığınızı öğrenin

Bu basit el hareketiyle hastalığınızı öğrenin

ABD’nin Colorado eyaletinde görev yapan kayropraktik uzmanı Dr. Taylor Goldberg, parmakların veya avuç içinin aşırı şekilde esneyebilmesinin vücuttaki bağ dokularının zayıflamış olabileceğine işaret ettiğini söyledi. Bağ dokular; kemik, kas ve organlara destek veren, vücudu bir arada tutan ‘yapıştırıcı’ olarak tanımlanıyor.

AKCİĞERLERİN YÜZDE 25’İ BAĞ DOKUDAN OLUŞUYOR

Bağ dokuların özellikle akciğerler için büyük önem taşıdığını vurgulayan Dr. Goldberg, bu dokuların zamanla zayıflamasının solunum mekanizmasını ve hava yollarının stabilitesini etkileyerek astım ve obstrüktif uyku apnesi gibi ciddi hastalıklara yol açabileceğini belirtti. Akciğerin yaklaşık yüzde 25’i bağ dokudan oluşuyor; bu oran diğer organlara göre oldukça yüksek.

“BEIGHTON SKORU” İLE RİSK TESPİTİ MÜMKÜN

ABD nüfusunun dörtte birinin vücudunda bir dereceye kadar aşırı esneklik bulunduğu ifade edilirken, bunun tespitinde dokuz puanlık Beighton Skoru adlı sistemin kullanıldığı belirtildi. Bu testte kişi;

  • Serçe parmağını 90° geriye bükebiliyorsa,
  • Baş parmağını ön koluna değdirebiliyorsa,
  • Dirsek ya da dizini 10°’den fazla hiperekstansiyona getirebiliyorsa,

Bacakları düzken avuç içlerini yere koyabiliyorsa puan alıyor. Yetişkinlerde beş, çocuklarda ise altı ve üzeri puan aşırı esneklik olarak kabul ediliyor.

SESSİZ TEHLİKE: EHLERS-DANLOS SENDROMU

Dr. Goldberg’e göre, bu esnekliğin az bir kısmı genetik bir rahatsızlık olan Ehlers-Danlos Sendromu (EDS) ile ilişkili. Bu sendroma sahip bireylerde bağ dokuları zayıf olduğu için akciğerler, nefes alma kapasitesini tam kullanamıyor. Bu da nefes darlığı, solunum kaslarında zayıflık ve üst-alt solunum yollarında çökme gibi sorunlara neden olabiliyor.

  • EDS hastalarında genellikle;
  • Aşırı esnek eklemler,
  • Hassas ve kolay moraran cilt,
  • Sürekli yorgunluk,
  • Sindirim ve mesane problemleri,
  • Konsantrasyon güçlüğü

gibi belirtiler görülüyor. Hastalığın bilinen kesin bir tedavisi bulunmuyor ancak doktorlar genellikle fizyoterapi ve kasları desteklemek için atel kullanımını öneriyor.

Bu habere emoji ile tepki verKızgınBayıldımHahahaBeğendimMuhteşemÜzgünİnanılmaz

Haber Kaynak : SOZCU.COM.TR

“Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu